20080826

the human equation

lucassen abimiz aslında 1995'te "The Final Experiment" albümüyle başladığı ayreon projesinde genel olarak fantastik kuntastik bi konsept oluşturmuş durumda. hatta ayreon da tamamen bu konseptin bağrından kopup gelmiş kör bir ozan. bütün albümler aynı konseptin birer parçası iken "the human equation - t.h.e." bu prensibi bozmasa da birazcık olayın dışında kalan bi yapıda. hatta sadece albümün sonunda gelen fokurtu ve bikaç robotik ses sayesinde anlaşılıyo asıl konsepte uygunluk.

t.h.e., her biri kaza geçirmiş bi adamın komada geçirdiği birer günü anlatan 20 şarkıdan - günden oluşmakta. elemanın en yakın arkadaşının ve karısının yatağı başındaki konuşmalarıyla açılan ve daha ilk saniyelerde özellikle "best friend" konusunda ağzı yanmış arkadaşları vuran albüm, kah komadaki abimizin içindeki çekişmelerle, kah eski günlerine döndüğü sahnelerle, kah yine yanıbaşındaki iki kişinin konuşmalarıyla devam etmekte. ama iç çekişme dediysek hafife alınmasın; abimizin öfke, gurur, mantık, aşk gibi parçaları bir bir dile gelmiş durumda ve abimiz öyle asil bir duygunun insanı ki bu duyguların her birini başka bi sıyrık vokal seslendirmiş. (yukardaki resimde mikael akerfeldt'in altında boşuna fear yazmıyo. james labrie de bizzat esas oğlan)

ha bi de spoiler: adamımız komadan çıkacak! Aaaah Caner ah!

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Katılmakla birlikte; tavsiye: Track 3. Pain

Ayrıca albümde komadaki arkadaşın sanrıları ile arasındaki ilişkinin yanında bu sanrıların arasındaki çekişme albümü acayip boyutlara götürüyor.

day two isolation " şarkı sözlerinden"

[me] you are delusions of my mind
[reason] and so we are, we're all a part of you
[me] am i a part of some design?
[reason] the one design is in your head
[me] how can it be you look so real...
[reason] we are as real as you imagine us
[me] i can touch you, i can feel...
[reason] then take my hand and follow me